10 huhtikuun

IPSC-ampumakokeen arvostelun tavoitearvot

0  kommenttia

Ammuin IPSC:in eli practical-ammunnan peruskurssin ampumakoetta. Minulla ei ollut mitään käsitystä millainen suoritus on ns riittävä kokeen itsensä kannalta. Joten laitoin luvut taulukkolaskentaan ja otin selvää.

Ampumakokeen muoto ja arvostelu on julkista tietoa ja IPSC:in ampumakoeohjelma löytyy oheisesta linkistä.

Lyhyesti kuvailtuna koe muodostuu yhdeksästä stagesta, joissa ammutaan pääosin  10 metrin etäisyydeltä neljä laukausta kahteen eri tauluun. Kahdessa stagessa ammutaan kahdeksan ja yhdessä 12 laukausta. Kokeen läpäisyvaatimus on vähintään 1,4 osumakerroin  (hit factor) seitsemästä stagesta.

Hit factor syntyy laskukaavalla pisteet / suoritusaika.

En käy tässä kirjoituksessa läpi sitä, miten pisteet tauluista muodostuvat, mutta keskelle osuessaan tulee paljon pisteitä ja reunemmalle osuessaan vähän.

Kaikki maailman aika hyviin osumiin

Minulle on sanottu usein, että IPSCissä tarkkuus ei ole niin tärkeää kuin IDPAssa. Ammuin staget, kuten minkä tahansa kilpailusuorituksen ja osumat menivät pitkin poikin taulua. Tuloksilla ei varsinaisesti ole väliä, koska tämä oli harjoituskerta, mutta nyt taulukon perusteella ymmärrän, että nopeudella ei juurikaan ole tässä ampumakokeessa merkitystä.

Voit ladata IPSC-ampumakokeen tavoitearvot pdf-muodossa oheisesta linkistä.

Ensimmäinen taulukko kattaa lähes koko ampumakokeen.

Keskeinen ruutuihin jaettu osuus kuvaa hit factoreita, jotka syntyvät kun 3-10 sekunnin suorituksella saadaan Total pts -sarakkeen mukainen pistemäärä. Yksinkertaisuuden vuoksi laskin taulukon niin, että kaikista tauluista tulee aina sama määrä pisteitä.

Viimeinen sarake kertoo kuinka kauan suoritus maksimissaan saa kestää, jotta kyseisellä pistemäärällä päästään tavoiteosumakertoimeen 1,4. Käytännössä siis jos vain osuu kaikki laukaukset keskelle taulua, neljän laukauksen ampumiseen voi käyttää huimat 14 sekuntia aikaa.

Jos molemmista tauluista saa CD-osumat testistä pääsee läpi vielä noin viiden sekunnin suorituksilla.

Vastaavasti kahdeksan laukauksen stagessa kokeen hyväksytty suoritus täyspisteillä saa kestää 28 sekuntia ja 12 laukauksen stage melkein 43 sekuntia.

Tämä on tietysti vain koe, eikä varsinainen kilpailutilanne. Mutta tässä nopeudella ei tosiaan ole juuri merkitystä, kunhan osuu edes jotenkin tauluun.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että IDPAssa ei ole vastaavaa koevaatimusta lainkaan. Mutta se joka usein kurssien yhteydessä tehdään päästää kyllä ampujat läpi suoritusajasta ja osumista riippumatta, kunhan suoritus on turvallinen.


Tags


Voisit pitää näistä

Reload rally drilli

Reload rally drilli

IDPA-peruskurssi lähelläsi. Aina.

Ampumisen perusteet ja IDPAn lajikiemurat etäkurssina