1 maaliskuun

Project Geckon ITCQB-järjestelmän tausta-ajatuksia

0  kommenttia

Osallistuin Tactical Academy Finlandin järjestämälle Project Geckon ITCQB01-kurssille (Immediate Threat Close Quarters Battle). Kaksi päivää tutustuttiin järjestelmän taustoihin, opeteltiin suoritustapoja ja tehtiin harjoituksia niin ”kuivana”, tauluja vastaan (force-on-paper, FOP) kuin elävää maalimiestäkin vastaan (force-on-force, FOF).

Eli oli yhtä mukava mies livenä, kuin mitä häntä on etukäteenkin kuvailtu. Lisäksi hänessä on samanlaista nörttihenkisyyttä kuin itsessäni. Jos kerran saa numerot näyttämään hyvältä omasta mielestään, on ihan yksi lysti mitä muut asiasta on mieltä. Kun luotto omaan tekemiseen on kohdillaan, ei tarvitse ketään käännyttää eikä sen kummemmin olla oikeassa periaatteen vuoksi.

Listasin pointteja kurssilta nyt erityisesti varsinaisen suoritustekniikan ulkopuolelta. Kun ymmärtää nämä, ymmärtää myös paremmin mitä lisäarvoa jollain valitulla suoritustavalla haetaan.

Project Geckon järjestelmä on ylivoimaisesti paras kohtaamani järjestelmä ampumiseen liittyvän teeman ympärillä. Paino sanalla järjestelmä.

15 pointtia Project Geckon ITCQB01-kurssilta

1) Ärsykkeiden ja tehtävien päätösten määrä sekä pelko tuottavat stressiä. Stressi laskee huomattavasti teknistä taitoa ja päätöksentekokykyä ja vääristää aisteja. -> Pitää olla järjestelmä, joka hyväksyy tämän ja vähentää sekä päätösten määrää, että pelkoa.

2) Pelkästään huone, jossa pahvitaulut on kalusteiden joukossa on sekä suorittamisen että päätöstenteon kannalta eri asia, kuin tyhjä huone jossa pahvitaulut ovat yksinään seinillä. Koin tämän itse. Lisää tähän piiloutuneet ja takaisin ampuvat viholliset, huutavat esimiehet, kirkuvat siviilit, huono valaistus, savu, räjähteet ja pelko loukkaantumisesta.

3) Maailman parhaatkin erikoisoperaattorit pysähtyvät kohdatessaan kaaoottista vastarintaa. Tämä on fysiologinen käyttäytymismalli, jota ei voi opetella pois. Etulinjassa miehillä on eri stressitaso kuin takalinjassa. Takalinja työntää joskus jopa fyysisesti etulinjaa tilanteeseen, jossa he eivät faktuaalisesti pysty suoriutumaan. Kaikki improvisoivat eikä kukaan tiedä mitä toinen tekee. ”Everybody has a plan until they get punched in the mouth.”

4) Näkökentän äärilaidalla tapahtuva yllättävä liike laukaisee paniikinomaisen ampumareaktion. Vaikka kyseessä olisi oma kaveri. -> Muokkaa tilanteita niin, että reaktiota käytetään vain hyvässä mielessä.

5) Juokseminen oviaukolta kohti sivuseinää paljastaa edempää huoneesta operaattorin selän piilopaikalle, jota ovensuusta ei pysty ampumaan. -> Etene huoneeseen vain oviaukon tuntumassa, kunnes olet valmis tarkastamaan loputkin huoneesta.

6) Viuhkamaiseksi kaareksi levinneet operaattorit blokkaavat toinen toistensa ampumalinjat (tai ovat vaarassa ampua toisiaan) kohdatessaan vihollisen ”väärästä suunnasta”. -> Pysy pienessä tilassa kehokontaktissa, isommassa tilassa suorassa rivissä tai poista itsesi tilanteesta kokonaan vahtimalla esim selustaa.

7) Takana olevat operaattorit eivät aina näe kunnolla, jonka vuoksi he alkavat kurotella. Kurottaessaan he näkevät enemmän tai tulevat vihollisen näkemäksi, mistä saattaa seurata ampumista. Etuosan operaattorit saattavat tulla jopa takaosan ampumiksi (friendly fire).

8) Taktiikka ja ”säännönmukainen” liikkuminen yhdessä muodostavat tilanteen, jossa ei tarvita varsinaista kommunikaatiota (sanallista tai käsimerkkejä).

9) Tutki huoneesta vain osa kerrallaan. Saat aikaa päätöksenteolle. Turvallisuus osasta huonetta parantaa päätöksentekoa ja aisteja.

10) Älä katso tähtäimen läpi tutkiessasi. Alas laskettu ase antaa enemmän näkökenttää ja parantaa päätöksenteon nopeutta. Epäintuitiivisesti olet nopeampi ampumaan, kun ase ei ole valmiiksi ylhäällä.

11) Käytä valoa aseena. Saat enemmän aikaa päätöksenteolle.

12) Jatkuva fyysinen kontakti taistelupariin parantaa kommunikaatiota (”bodylanguage”) ja tuo turvallisuudentunnetta. Turvallisuus vähentää stressiä. Vähempi stressi parantaa päätöksentekoa ja suorituskykyä.

13) Lowready (piippu alhaalla, perä olassa) on parempi kuin highready (piippu ylhäällä, perä kainalossa), koska liikkuessasi saatat osoittaa kaveria päähän. Mieluummin osoita häntä pohkeeseen.

14) Olanylisupistus (piippu alhaalla, perä olkapään päällä) on erinomanen ja monikäyttöinen.

15) Kun huone on valmis, tarkista itsesi ja kaverisi. Tee taktinen lippaanvaihto ja järjestele varusteesi. Tämä vähentää myöhempiä poikkeustilanteita ja toimintana laskee huoneen synnyttämää stessiä, joka taas parantaa suorituskykyä ja päätöksentekoa.

”Build, measure, learn” tuo toistuvat teemat

Huomaatko avainsanat järjestelmässä?

Stressi, päätöksenteko, turvallisuus.

ITCQB-järjestlemä on jatkuvassa kehityksessä ja taktiikkaa muokataan palautteen perusteella. Enkä tarkoita sanallista palautetta vaan kylmää faktaa.

Olkoonkin, että kyse on simuloiduista harjoituksista, niistä kerätään jatkuvaa numerotietoa. Merkitään ylös osumien kohdat ja määrät, mitä sattuu niin hyviksiin kuin pahiksiinkin. Merkitään muistiin kulma missä se tapahtui ja käytettiinkö tähtäimiä vai ei.

Pieni ote yhden simulaation datasta. Kun tätä on sadottain eri vuosilta, voi sanoa että sitä on tutkittavaksi asti.

Näimme vuosiyhteenvedot, jossa yhden vuoden saadut osumat olivat vähentyneet merkittävästi edelliseen vuoteen nähden. Kyse ei ollut siitä, että simulaatioista oltaisiin tehty helpompia tai harjoittelijoita oltaisiin vihjattu parempiin tuloksiin. Vaan siitä, että suoritustaktiikkaa ja sen opettamisen metodia oltiin muutettu.

(Nörtti minussa kyllä vielä edellyttäisi kaksoistestiä, jossa toinen ryhmä kokeilee toista taktiikkaa ja toinen toista, mutta koska ryhmäläiset vie osaamisensa usein tositoimiin, olisi vähän moraalisesti arvelluttavaa opettaa heille plasebotaktiikkaa.)

Lisäksi koko Project Geckon tiimi analysoi eri instassien julkaisemia tallenteita maailmalla tapahtuvista kaaoottisista tapauksista niin poliisien, rivisotilaiden kuin erikoisjoukko-operaattorienkin tehtävissä.

Bonus: Airsoft on hyvä harjoitusväline

Airsoft on erinomainen harjoitusväline CQB:n harjoitteluun. Mutta jos ei harjoittele myös oikeilla aseilla, on vaikea saada käyntiin oikeanlaista mielentilaa.

Liikutaan liian hitaasti tilanteissa, joissa pitäisi olla nopeampi. Seistään rauhassa suojassa paikoissa, joissa tulisi kuulasateessa paskat housuun. Ammutaan huonoista asennoista ja ammutaan enemmän kuulia, mitä ehtisi ampua laukauksia. Tähtääminen tapahtuu kuulien lentoradan perusteella. Harjoittelusta tulee ”peliä” jossa oikeankin näköinen suoritus on ”complete shit”.

FX-aseet parantavat tilannetta hiukan, mutta eivät riittävästi perustellakseen hintaa, ellei saa harjoitella jonkun toisen rahoilla. Harjoittelu oikeilla aseilla ei varmasti ole välttämättömyys, mutta on todennäköisesti hyvin arvokasta.

Tärkeintä ei ole välineet, vaan oikea mielentila. Ja se ei ole gungho!-juoksemista vaan älykkäästi proaktiivista oppimishalua.


Tags

project gecko


Voisit pitää näistä

Reload rally drilli

Reload rally drilli

IDPA-peruskurssi lähelläsi. Aina.

Ampumisen perusteet ja IDPAn lajikiemurat etäkurssina