1 tammikuun

Project Geckon CQB-videot opettavat kokonaisuutta

0  kommenttia

Project Geckon QCB-materiaali on vertaansa vailla. Eikä vähiten siksi, että se muodostaa kiinteän ja koherentin kokonaisuuden.

Project Gecko on Eli Feildmanin yritys, joka opettaa israelilaisten kehittämää Limited Penetration -järjestelmää CQB/TRA-kontekstissa. Project Geckon päämaja on Hannoverin liepeillä Saksassa ja siellä käy sotilas- ja viranomaishenkilöitä harjoittelemassa ja kursseilla.

Katso Project Geckon youtube- ja instagram-kanavat

Tosi monet netin videoista ovat yksittäisten veteraanien yksittäisiä videoita tai joidenkin ryhmittymien promootiovideoita. Niistä saattaa saada nähdä mitä jokin joukko-osasto on opetettu tekemään, mutta niistä harvoin saa mitään käsitystä siitä, miksi näin on tai mitkä ympäristötekijät vaikuttivat juuri tällä videolla näkyvän suoritustavan valintaan.

Erikoisyksikönkään operaattori ei välttämättä ole kovin hyvä erikoisasiassa

En kuunaan väheksy kenenkään ammattisotilaan ammattitaitoa sotilaana olemisessa, mutta jonkin tietyn yhden aihealueen yhden yksityiskohdan parissa henkilö saattaa hyvinkin olla kasvottomien perinteiden jatkumo.

Esimerkiksi tässä A Green Beret and a Navy SEAL Talk CQC High Port VS Low Port -videossa kahden puolustushaaran erikoisjoukkosotilaat keskustelevat siitä, miksi tappituntumalla liikkuessaan toinen on opetettu osoittamaan aseella ylös ja toinen alas. Kävi ilmi, että alas osoittaminen on todennäköisesti perua siitä, että kouluttavat upseerit ovat kävelleet harjoitusrakennuksen lehtereillä. Siis suorittajien yläpuolella ja näillä ohjeilla suojelleet enemmänkin itseään, kuin kouluttaneet tuloksiin ja tehokkuuteen perustuvaa parasta mahdollista versiota.

En siis tarkoita, etteikö alas osoittaminen voisi olla hyvä asia, mutta esimerkki osoittaa ettei kaikki pöllöt ole ihan sitä miltä näyttävät, ja ammattioperaattoritkin ovat vain ihmisiä.

John Lovell (Warrior Poet Society) demonstroi hyvin videossaan kuinka järkyttävän valtaisa erikoisjoukon ammattisotilaan taitokenttä on huvikseen yhtä osa-aluetta harjoittelevan ampujan taitovalikoimaan verrattuna.

Jos miettii rationaalisesti, että henkilö kehittää taitojaan rajallisella määrää harjoitusyksikköjä, niin lienee selvää, että huvikseen (mutta usein ja hyvin) treenaavalla on ihan hyvät mahdollisuudet tulla juuri valitsemallaan alueella ammattisotilasta paremmaksi. Vaikka ei todennäköisesti koskaan tule lähellekään sotilaan taitotason kokonaismäärää.

Mitä tämä sitten tarkoittaa Project Geckon videoihin liittyen?

Oppi ei ole valmiita suorituksia, vaan tutkimusmatka tuloksiin

Vielä toinen analogia.

Wingtsun-opettajani Antti Ijäs kertoi kerran, ettei taistelulajin tekniikat itseasiassa ole sellaisinaan toistettavia suorituksia. Ne ovat sokean lepakon kaikupingauksia huoneessa, jonka keskellä on jokin tuntematon esine. Kun esinettä tutkitaan riittävän monelta suunnalta, alkaa pikkuhiljaa hahmottua mistä esineestä on kysymys.

Project Geckon videoita on niin paljon, että ne voivat yhdessä opettaa jotakin valaisevaa siitä, mitä huoneen keskellä on.

Videoiden materiaali on niin systemaattista, että on mahdollista päätellä myös eri ympäristötekijöitä, jotka eivät välttämättä näy videolla itsellään.

Ja nimenomaan päätellä. Ei niin, että pitäisi ulkoa opetella joku säännöstö.

Tässä on 32 sekunnin klippi, jossa kaksi Gecko-operaattoria vyöryttävät rakennuskompleksia. Huolimatta videon lyhyestä kokonaiskestosta, siinä on opittavaa useiksi toistokerroiksi.

Mitä asioita Sinä opit videosta?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Project Gecko (@project_gecko)

Jos video ei näy, voit katsoa sen täällä


Tags


Voisit pitää näistä

Reload rally drilli

Reload rally drilli

IDPA-peruskurssi lähelläsi. Aina.

Ampumisen perusteet ja IDPAn lajikiemurat etäkurssina