4 elokuun

Ensilaukaukset Valmet 412S -rihlakolla

Olen niin alussa metsästysurallani, ettei minulla ole siihen vielä edes kunnon asetta. Suoritin metsästyskortin jo viime vuonna (2020) mutta koska en tarkalleen ottaen tiedä mitä haluan metsästää, en ollut halunnut myöskään lähteä hankkimaan varusteita.

Vanhempi sukulaismies on seurannut polkuni ensiaskeleita ja päätti tukea harrastustani myymällä minulle yhden omistaan vanhemmasta päästä. Ja nytpä sitten minulla on (toistaiseksi lainassa, koska lupa-asiat on vielä kesken) Valmet 412S vaihtopiippuase haulikolla, rihlakolla ja tuplaluodikolla.

Haulikolla olen jo vähän ampunut, joten kävin tällä kertaa tutustumassa aseeseen rihlakkomuodossa.

Radalla oli kilpailut, joten en päässyt ihan normaaliin ympäristöön, mutta pääsin practical-monttuun, jossa sain tarkistella aseen hallintalaitteita ja nykyisen kohdistuksen toimivuutta omaan silmääni noin 25 metrin etäisyydeltä.

Ase on kohdistettu 100 metriin ja myöhemmin tarkistettuani ballistiikkataulukon mukaan 25 metrin kohdalta osumien pitäisi pudota noin 4 cm. Taulukossa ei ole juuri tätä omaa patruunaani, enkä tiedä sen lähtönopeuksia. Mutta taulukko auttaa noin eron mittaluokkaa selvittääkseni. Videolla sitä en vielä tiennyt ja menin sen mukaan, että ero on todennäköisesti vähän vähemmän kuin viivottimella hahmottelemani 7 cm ero piipun ja tähtäimen sijainnissa.

Osumat viettivät jonkin verran vasemmalle. Olen sittemmin säätänyt poskipakkaa vähän korkeammalle, jotta saan siitä paremman (ja yhtenäisemmän) tuen, jolloin todennäköisesti myös tähtäyslinja oikenee. Päätä sivuttain liikuttamalla en kuitenkaan näe ristikon liikkuvan kohteessa, joten voi olla että kyseessä on silkka muutos kohdistuksessakin.

Kertalaukeavalla Valmetilla ampumakokeeseen

Kunhan saan aseen hyvään kuntoon ja kohdistettua, aion käydä ampumassa karhun ammuntakokeen eli karhumerkin.

Minulla ei ole mitään aikomusta ampua karhua, enkä usko edes pääseväni pariin vuoteen hirvijahtiinkaan. Mutta johonkin kaurispassiin voi hyvinkin kutsu tulla ja sitä varten pitää olla joka tapauksessa kaurismerkki ammuttuna.

Kauriin, hirven ja karhun ampumakokeet on kuitenkin niin samanlaiset, että samalla sitä sitten yrittää vähän haastaa itseään ja ampua varmuuden vuoksi sen ”vaikeimman”. Vaikeammat kun kelpaa aina helpomman kokeen suoritukseksi.

Jokaisessa kokeessa ammutaan neljä laukausta 90 sekunnin aikana 75 metrin etäisyydeltä. Kaurismerkissä luoti saa olla vähän pienempi kuin hirvikokeessa. Karhukokeessa osumien hyväksytty pinta-ala taas on hiukan pienempi (23cm -> 17cm). Itse suoritus on siis kuitenkin kaikissa ihan sama vaikka olosuhteet tai arvostelu muuttuukin.

Ampumakokeen suhteen tässä aseessa on yksi haaste, sillä tämä on kertalaukeava. Jokaisen laukauksen jälkeen pitää

  • purkaa koko asento
  • taittaa piippu (kuin haulikossa)
  • poimia käsin vanha hylsy pois
  • laittaa uusi patruunapesään
  • sulkea piippu
  • asettaa ase takaisin
  • kerätä asentonsa sen taakse
  • etsiä kohde kiikariin
  • tähdätä ja laukaista.

Pulttilukkokiväärillä aseessa voi olla jo kaikki tarvittavat patruunat lippaassa ja ase ladataan uudelleen asentoa tai edes tähtäinkuvaa häiritsemättä.

Ja juuri tästä samasta syystä olen erittäin tyytyväinen omiin osumiini. Kolme viimeistä laukausta menivät käytännössä kaikki samasta reiästä. Tai siis ne muodostivat yhden reiän.

Ammuin salmiakin vasemmalta ylhäältä vastapäivään oikealle ylös. Tähtäsin aina salmiakin keskelle. Paperi on A4-kokoinen ja etäisyyttä noin 25 metriä.

Kokeessa käytettävissä oleva aika 90 sekuntia on kyllä riittävästi neljään laukaukseen kertalaukeavallakin. Mutta toki tähtäämiseen ei jää ihan niin paljoa aikaa, kuin muilla asetyypeillä.

Nyt tähänastisella kokemuksella minulla on eniten vaikeuksia vanhan hylsyn poistamisella aseesta.

Alapiipulla operoiminen tuntuu ainakin tällä hetkellä vähän ahtaalta sormille ja toivoisinkin että piippu taittuisi vähän alemmas. Samoin tuntuu että hylsy on vähän puristuksissa ja sen nappaaminen kaipaa vähän sormivoimaa.

(Lisäksi murehdin ihan hiukan sitä, mihin suuntaan ase lataamisen aikana mahtuu turvallisesti osoittamaan)

Todennäköisesti tässäkin asiassa toistot parantavat tekniikkaa niin, että tämäkään asia ei ole mikään oikea ongelma.

Ammuin tutustumisen merkiksi myös muutaman laukauksen rihlakon haulipiipulla.

Katso video niin näet tarkemmin. Minusta olisi myös tosi kiva, jos kävisit tilaamassa Maiharihommien youtube-kanavan.


Tags

ampumakoe, hirvimerkki, karhumerkki, kaurismerkki


Voisit pitää näistä

Reload rally drilli

Reload rally drilli

IDPA-peruskurssi lähelläsi. Aina.

Ampumisen perusteet ja IDPAn lajikiemurat etäkurssina