14 helmikuun

Mitä on IDPA

0  kommenttia

IDPA (International Defensive Pistol Association) on Yhdysvalloissa kehitetty toiminnallinen urheiluammuntalaji. Sitä harrastetaan yli 50 maassa yli 20 000 ampujan voimin. Suomessa IPDA:a ammutaan noin parissakymmenessä ampumaseurassa.

IDPAn kisasuorituksessa ammutaan stage eli ampumatehtävä. Se koostuu useammista maalitauluista ja ampuja yleensä liikkuu suorituksen aikana.

Suoritukseen mennyt aika mitataan kellolla ja aikaan lisätään sakkosekunteja huonoista osumista. Yhdessä kilpailussa on useampi stage ja voittaja on se, kenellä on pienin kokonaisaika. Sakkosekuntien vuoksi IDPAn sanotaan painottavan tarkkuutta nopeutta enemmän.

Linkkejä:

Miten IDPA:n voi aloittaa?

IDPA:ssa ei ole virallista kurssivaatimusta, mutta eri ampumaseuroilla voi itsellään olla erilaisia käytäntöjä. Jollakin voi olla oma peruskurssinsa tai mukaan pääsee suoraan viikkoharjoituksiin. Kannattaa olla suoraan yhteydessä oman alueensa seuraan.

Täysin uusi aloittelija, jolla ei ole omaa asetta, joutuu Suomen lainsäädännön vuoksi harrastamaan ampumaurheilua kaksi vuotta, ennen kuin voi hakea omaa lupaa. Tämän vuoksi seurat ja kokeneemmat ampujat ovat tottuneet tarjoamaan omia aseitaan käyttöön uusille harjoittelijoille ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Jotain muuta toiminnallista ammuntalajia harjoitteleva ampuja voi hyvin todennäköisesti ainakin tutustua IDPA:n harjoituksiin omilla varusteillaan, vaikka ne eivät ihan IDPAn sääntöjä noudattaisikaan.

Linkkejä:

Mitä varusteita IDPA:an tarvitaan?

IDPAa ammutaan pääasiassa 9mm tai .45 kaliiperin puoliautomaattipistooleilla, mutta myös revolvereilla ja pistoolikarbiineilla (PCC) on omat divisioonansa.

Patruuna- ja lipaskapasiteetti on IDPAssa rajoitettua ja riippuu vähän asetyypistä. Usein aseessa on yksi lipas ja vyöllä vain kaksi vaihtolipasta. Asetta kuljetetaan kotelossa, joka pysyy päällysvaatteiden alla piilossa. Käytännön syistä kilpailijoilla on yleensä jonkinlainen liivi päällä, mutta takki tai pitkäliepeinen paita käy ihan hyvin tarkoitukseen.

Ja tietysti ampujalla pitää olla suojalasit ja kuulosuojaimet.

Harjoitukset ja kilpailut

Seurat järjestävät omaa toimintaansa omilla ehdoillaan, mutta usein on kysymys ns ”klubikisoista”.

Kilpailukausi on yleensä kesällä, mutta vain kylmä, pimeys ja liukkaus estävät ampumisen talvella. Kilpailut ovat hyvänmielen tapahtumia, joissa aloittelija ja maailmanmestari saattavat ampua samassa ryhmässä eli squadissa ja paikata toinen toistensa tauluja.

Virallisiin IDPA-kilpailuihin osallistuminen käytännössä vaatii erillistä IDPA-jäsenyyttä lajin pääjärjestössä. Se ei montaa kymppiä ole, eikä sen vuoksi kannata jättää tutustumatta lajiin. Yhden kerran voi kuitenkin osallistua kilpailuihin ilman jäsenyyttä tai luokitusammuntaa.

Luokitusammunta ei ole mikään pääsykoe, vaan ampujan taitotason mittari. Eri tasoiset ampujat kilpailevat vain toisiaan vastaan 7 eri luokassa. Tämän ja eri asetyyppien divisioonien vuoksi joskus voi tuntua siltä, että IDPAssa kaikki kilpailijat pääsevät mitalisijoille. Lisäksi IDPA-kilpailujen tavarapalkinnot arvotaan kaikkien osallistujien kesken.

Kilpailuissa tärkeintä ei siis ole voitto vaan ampuminen ja yhdessäolo. Kilpailuihin kannattaa osallistua mahdollisimman pian aloittamisen jälkeen, vaikka ei kovin kilpailuhenkinen ihminen olisikaan. Mutta lajia voi harrastaa osallistumatta yksiinkään kilpailuihin.

Käytännönläheiset ampumatehtävät

Nimensä mukaisesti IDPAn tausta-ajatus on itsepuolustustilanteissa, ja ampumatehtävät eli staget yleensä kuvaavat jonkinlaisen tilanteen. Lienee ihan selvää, että kyseessä on amerikkalainen käsitys itsepuolustuksesta, mutta ampumisessa on tiettyä taktiikkaa, joka ei anna myöden juoksennella sinne tänne.

Minulle itselleni IDPA-kilpailujen suurin anti on muut ampujat ja ystävien tapaaminen. IDPA-ammunnan taktiikka toimii minulle myös reserviläisen TRA/CQB-treenin tukena. Useimmiten kilpailu kuitenkin on yksinkertaisesti hauskaa, ja joskus se voi johtua vaikka hiukan turhan monimutkaisesta kisarakenteesta (ks video alta).

 

Muihin sisarlajeihin verrattuna IPDA eroaa esimerkiksi näistä syistä:

  • kilpailijoilla on päällään aseen piilottava päällysvaate, jonka alta ase vedetään esiin
  • lippaanvaihtojen ja patruunoiden määrä on rajallinen (esimerkiksi 3 lipasta ja 31 patruunaa stagea kohti)
  • ampuminen tapahtuu suojan takaa, jos sellainen on käytettävissä
  • taktisissa lippaanvaihdoissa patruunoita sisältävää lipasta ei saa jättää maahan
  • päällekkäin olevista tauluista lasketaan kaikki osumat

Suomen rekisteröidyt IDPA-seurat löytyy IDPA.comin hakusivulta. Tämän tekstin kirjoitushetkellä lista on seuraava:

Ihan varmasti on myös muita seuroja, joissa IDPAa harjoitellaan, mutta ne eivät vain jostain syystä näy päämajan listoilla.

Voit tutustua IDPAan vielä tarkemmin IDPAn verkkokurssilla


Tags

idpa


Voisit pitää näistä

Reload rally drilli

Reload rally drilli

IDPA-peruskurssi lähelläsi. Aina.

Ampumisen perusteet ja IDPAn lajikiemurat etäkurssina