18 heinäkuun

Mosambique / failure to stop drilli

0  kommenttia

Yksi minun kaikkien aikojen suosikkidrilleistäni on Mosambique eli Failure to stop drill. Se on myös ehkä yksi kaikkien aikojen mediaseksikkoimmistä drilleistä, koska siinä ammutaan kaksi kehoon ja yksi päähän.

On olemassa paljon vaihtelua siitä miltä etäisyydeltä se ammutaan. Minä ammun sen nyt noin neljästä ja puolesta metristä. Jotkut ampuu sen jopa alle kahdesta metristä drillin tausta huomioon ottaen.

Drilli pohjautuu rodesialaisen palkkasotilaan Mike Rousseaun kokemaan tapaukseen, jossa häntä Mosambikin pääkaupungin Maputon lentokentän läheisyydessä lähestynyt vihollinen ei pysähtynytkään kahteen rintalaukaukseen. Vaan tilanne vaati vielä sen päälaukauksen. Ja siitä drillin nimikin tulee.

Samoin drillin taustan kannalta ajatellen drilli kuuluu ampua kahdessa erillisessä osassa: ensin tupalaukaus ja vasta pienen arvioinnin jälkeen lopullinen päälaukaus.

Mutta koska itse haluan ampumateknisesti harjoitella tasarytmiä erityisesti nyt kun maalissa sen koon vuoksi tapahtuu epäsymmetrisyyytä, niin minä yritän ampua sen tasaisessa kolmen laukauksen virrassa.

Videosta huomaa kyllä, että tasaista rytmiä ei oikein saa aikaiseksi.

Minulla on drillissä henkilökohtainen kahden sekunnin haamurajatavoite. Maailmanmestari Bob Vogel ampuu tämän 0,93 sekuntiin (1,8 metristä) mutta drillin ”viralliset” määritelmät puhuvat noin 3-4 sekunnista (4,6 metristä).

Uskon että pääsen tavoitteeseen kunhan saan itse vetoa vähän nopeammaksi. Tähtäinkuvaa näin läheltä (edes viidestä metristä) ei oikein tarvita, vaan summittainkin taulua kohden osoitetut laukaukset osuvat IDPA-taulun nollasektoriin

Tämä oivallus taas antaa IDPA-kilpailussa vähän näkemystä siitä, kuinka paljon eri etäisyyksillä kannattaa taulujen tähtäämiseen käyttää aikaa.

Toisaalta on myös ymmärrettävä, että jos joka ikinen laukaus aina menee maaliin, niin silloin todennäköisesti ei ole haastanut itseään ampumalla riittävän nopeasti.

Ammuin drilliä myös PCC:llä eli 9mm pistoolikaliiberin karbiinilla. Koska 4,5 metriä on karbiinille turhan lyhyt etäisyys, ammuin drilliä noin kahdeksan metrin matkalta. Silloinkin PCCn punapisteen pistettä ei suoraan aseteta halutun osumakohdan päälle, vaan tähtäimen korkeuden vuoksi pitää myös tähdätä vähän korkeammalle.


Tags

viikondrilli


Voisit pitää näistä

Nopein tapa paikata taulu ampumaradalla

Nopein tapa paikata taulu ampumaradalla

Reload rally drilli

Reload rally drilli
Jätä oma kommenttisi

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

IDPA-peruskurssi lähelläsi. Aina.

Ampumisen perusteet ja IDPAn lajikiemurat etäkurssina